In mijn eerste blog wil ik je vertellen over synthetische, natuurlijke  en biologische ingrediënten die gebruikt worden in cosmetica en de voor –en nadelen er van.

Sinds kort ben ik zelf helemaal fan van natuurlijke en biologische producten voor mijn huid.  Ik weet nu wat ik smeer en dat het gezond is voor mijn lichaam.  Je zou het zelf eens moeten ervaren, maar eerst wil ik je uitleggen wat het verschil is.

Synthetische ingrediënten worden door de mens gemaakt in een labo.  Het is het kunstmatig fabriceren of bewerken van een stof. 

Sommige synthetische ingrediënten kunnen wel een natuurlijke oorsprong hebben (deze worden dan nog bewerkt in een labo), terwijl anderen 100% kunstmatig zijn.  Voorbeelden van deze stoffen zijn minerale olie, paraffine, den. alcohol, PEG's, sodium lauryl sulphate, parfum, parabenen, ethanolamines enzovoort.  Het nadeel van deze ingrediënten is dat ze het natuurlijke evenwicht van de huid kunnen aantasten door de huid bijvoorbeeld uit te drogen of te irriteren.  Sommige stoffen kunnen ook tot in de bloedbaan komen en de vraag is dan wat dit in het lichaam allemaal doet.  Hier doet men nog meer onderzoeken naar, omdat de consument ook steeds meer gewaarschuwd wordt.  Producten die synthetische ingrediënten bevatten zijn doorgaans goedkoper, maar laat je niet misleiden want ook in de duurdere merken heb ik al veel van deze ingrediënten zien passeren…

Natuurlijke ingrediënten zijn afkomstig van de natuur.  De natuur produceert deze stoffen. 

Het kan gaan om delen van een bloem, planten, kruiden enzovoort.  Helaas is het zo dat de consument vaak wordt misleid.  De term ” natuurlijk” is voor cosmetica niet wettelijk beschermd.  Het komt dus vaak voor dat zogenaamde natuurlijke huidverzorgingsproducten met 10% natuurlijke en 90% synthetische ingrediënten het label “natuurlijk” dragen.  Alleen het label “natuurlijk” geeft je dus geen garantie op een 100% natuurlijk product.  Producten met een keurmerk zijn dan een beter idee.

Biologische ingrediënten zijn van eveneens afkomstig uit de natuur en zijn gekweekt volgens een biologische teeltmethode wat wil zeggen dat er geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt worden. 

Deze ingrediënten zijn puur en zuiver en zijn rijk aan actieve bestanddelen die de natuurlijke beschermingsbarrière van de huid respecteren. 
Biologische formules zijn volledig vrij van synthetische stoffen die de natuurlijke beschermlaag van de huid aantasten, kunnen irriteren of zelfs een hormoonverstorende werking in het lichaam kunnen hebben omdat veel van deze stoffen via de huid in de bloedbaan terecht kunnen komen.
Ook hier zijn producten met een keurmerk of biologische certificering een garantie op zuiverheid.

Ik ga ervan uit dat alleen de natuur ons het beste kan bieden om onze huid te verzorgen en in balans te houden.

Je huid bezit eigen krachten om zichzelf te verzorgen en te herstellen.  Het is belangrijk dat we deze functie beschermen en niet tegenwerken door bijvoorbeeld cosmetica met allerlei synthetische ingrediënten.

Welke huidverzorgingsproducten gebruik jij?  Reageren kan hier onder!

Zie jij door de bomen het bos niet meer?  Ik help je graag om de juiste producten voor jouw huid uit te kiezen.  Je mag steeds je huidige producten meebrengen bij je volgend bezoek zodat ik eens kan checken op welke basis ze gemaakt zijn en wat het beste is voor je.

Heb je na het lezen van mijn blog nog een vraag of een opmerking, contacteer me gerust op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Fijne dag nog!
Babette

Reacties  

+3 # Helena 28-02-2016 19:41
Bruikbare info, hier kan ik wat mee!
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer
+1 # Babette Wouters 28-02-2016 19:55
Dag Helena,
Bedankt voor je feedback! :lol:
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer