Het belang van niet-toxische huidverzorging

Het is alweer een tijdje geleden dat ik een blog schreef, maar hier ben ik weer! Achter de schermen heb ik niet stil gezeten, deze week volgde ik bijvoorbeeld een 2-daagse intensieve training bij Organicspa - het 100% natuurlijk en biologisch gecertificeerd merk waarmee ik werk. Wat een boeiende dagen weer, ik ben weer helemaal up-to-date!

Ik wil graag nog meer duidelijkheid scheppen in wat nu eigenlijk het verschil is tussen de gangbare huidverzorging (doorgaans met allerlei synthetische ingrediënten) en biologische huidverzorging (van 100% natuurlijke oorsprong met biologisch geteelde bestanddelen). Zo kan jij voor jezelf uit maken wat bij jou past. Want helaas is het zo dat de consument vaak wordt misleid…

Hier kon je al lezen wat het verschil is tussen synthetische, natuurlijk en biologische ingrediënten.
Met synthetische -en chemische stoffen en chemicaliën bedoel ik eigenlijk allemaal hetzelfde, een onnatuurlijk verkregen ingrediënt dat in het fabriek wordt bewerkt of gemaakt.

“Wist je dat de gemiddelde vrouw per jaar tot wel 2 kg aan chemicaliën door cosmetica binnen krijgt via de huid?”

Dat was de eerste vraag die ons gesteld werd op de training… Best confronterend… Maar het klopt, we absorberen maar liefst 60% van wat we op onze huid smeren! Dagelijks smeert een vrouw meer dan 80 potentieel schadelijke stoffen op haar huid, helemaal in de overtuiging dat ze goed voor zichzelf zorgt.

Een vrouw gebruikt elke dag gemiddeld 15 producten (douchegel, shampoo, conditioner, tandpasta, cleanser, toner, serum, dagcrème, make-up, haarstyling, parfum,…)

Wat zijn de mogelijke neveneffecten hier van? 

Onze huid is een belangrijk orgaan dat onder andere instaat voor het afvoeren van afvalstoffen. We maken het onze huid dus wel heel moeilijk om deze functie uit te voeren als we ze constant bombarderen met chemicaliën.

De huid kan ook stoffen opnemen (zoals bijvoorbeeld een nicotine pleister). Een aantal stoffen komt daardoor in de bloedbaan terecht. Terwijl oraal ingenomen stoffen - zoals voedsel - eerst via onze spijsvertering onze lever passeert die deze stoffen filtert en kan uitscheiden. Krijgen we echter te veel gifstoffen binnen die de lever niet kan elimineren dan worden die opgeslagen in de vetcellen. Maar eerst circuleren die gifstoffen nog een tijdje in de bloedbaan en dit kan dan wel eens problemen veroorzaken zoals bijvoorbeeld allergieën, eczeem of astma. Het blijkt zelfs dat een aantal synthetische stoffen in combinatie met andere stoffen potentieel kankerverwekkend kunnen worden. Er is ook al aangetoond dat bepaalde stoffen onze hormoonhuishouding en voortplanting verstoren.

Plaatselijk op de huid kunnen deze synthetische stoffen sneller huidirritatie veroorzaken, kunnen ze het verouderingsproces versnellen en de natuurlijke huidbarrière verstoren wat dan weer leidt tot een droge en gevoelige huid.

Maar is dat allemaal niet getest op veiligheid vraag je je nu af?

Deskundigen en producenten beweren dat het maar om een héél klein percentage synthetische stoffen gaat dat in een product gebruikt wordt én dat het veilig is (?). Maar ze houden geen rekening met àl die verschillende producten die élke dag opnieuw gebruikt worden. En dan hebben we het nog niet over de stoffen die we inademen of via onze voeding en ons drinkwater binnenkrijgen. Als je de som maakt krijg je wel een aanzienlijk aantal chemicaliën binnen.

Regelmatig worden hier wel onderzoeken naar gedaan. Maar het sijpelt helaas maar mondjesmaat binnen. Er zijn wel degelijk onderzoeken die aantonen dat bepaalde synthetische stoffen wel in het lichaam circuleren of zijn opgeslagen. Zelfs in urine worden bepaalde stoffen van cosmetica terug gevonden.

Als ik mijn “gezond verstand” gebruik ga ik me hierbij wel vragen stellen. Ook al wordt er gezegd dat alles goedgekeurd en veilig zou zijn. Synthetische bestanddelen maken een product zeer winstgevend en de cosmetica industrie is een miljardenindustrie, ik zou er niet van versteld staan als hier iemand belangen bij zou hebben.

Daarom heb ik bewust de keuze gemaakt om alleen nog maar pure en niet-toxische huidverzorging te gebruiken - ontwikkeld met respect voor mens, dier en milieu.

Deze lijn probeer ik zelfs zoveel mogelijk door te trekken in mijn volledige voeding –en leefstijl. Zo werk ik preventief aan een goede gezondheid voor mijn hele lichaam. In een gezond (lees: schoon) lichaamsmilieu krijgen ziekten minder kans.

Ga dus voor een kwaliteitsproduct!

Laat je niet leiden door de reclame, of geur of textuur. Dit zegt namelijk niets over de kwaliteit.

Wil je weten of jouw product veilig is?

Bestudeer de ingrediëntenlijst (INCI) goed, vermijd zeker al de volgende ingrediënten:

 • Minerale olie: mineral oil, petrolatum, paraffine, paraffinum liquidum
 • Parfum: parfum, fragrance
 • Parabenen en hun vervangers: butyl-, propyl-, methyl- of ethylparabeen of de vervangers methylchloroisothiazolinone (MCI) en methylisothiazoline (MI)
 •  Propylene glycol
 • Sulfaten: ammonium lauryl sulfate, ammonium laureth sulfate, sodium laureth sulfate,…
 • PEG's: alles wat begint met PEG
 • Siliconen: dimethicone of cyclomethicone
 • EDTA: disodium EDTA, tetrasodium EDTA,…
 • Synthetische kleuren: kleuren kan je herkennen aan de beginletters CI (titanium dioxide CI 77891 is veilig)
 • Formaldehyde: triethanolamine (TEA), diethanolamine (DEA), monoethanolamine (MEA), imidazolidinyl urea,…
 • Triclosan

Dit zijn de meest gebruikte synthetische ingrediënten, als je één of meerdere van deze stoffen ontdekt kan je je al vragen gaan stellen.

Als je wil help ik je graag om mee te kijken, breng gerust je producten mee bij je volgend bezoek.

Let altijd goed op, want veel claims zijn heel misleidend.

Als je op zeker wil spelen kies dan een product met een betrouwbaar keurmerk, deze producten zijn gecertificeerd en worden dus gecontroleerd op verschillende criteria: natuurlijke & biologische ingrediënten, dierproefvrij, vegan en milieuvriendelijk.

Vermeldt de verpakking de term “bio” of “natuurlijk” maar geen keurmerk, dan heb je bij cosmetica helaas geen garantie over hoeveel biologische en natuurlijke ingrediënten er in zitten. Omdat er geen specifieke wetgeving daarvoor is (anders dan bij biovoeding!).

De gangbare keurmerken laten nog steeds een klein percentage aan synthetische stoffen toe en ook hoeven er vaak maar minimum 10% aan biologische ingrediënten in te zitten. Een goed keurmerk is eentje dat gegeven wordt door een onafhankelijke instantie, die géén synthetische stoffen toelaat en met meer dan 70% of 95% biologische ingrediënten. De enige die ik kon vinden zijn: USDA, O.F.C. en O.C.A. De Organiscpa producten worden gecertificeerd door het O.C.A. in Australië.  
Dit zijn al de keurmerken en labels die Organicspa met trots presenteert:

 

Ik hoop dat je hier al wat wijzer uit geworden bent J

Groetjes, Babette

 

Reacties  

0 # Katie 22-07-2018 13:51
I am really impressed together with your writing talents and also with the layout for your blog.
Is this a paid topic or did you customize it yourself?
Anyway stay up the excellent high quality writing, it's rare
to look a nice blog like this one these days..

Have a look at my webpage - đẹp tuổi 30: https://www.pinterest.com/deptuoi30/
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer