De voordelen van een gezichtsserum.

Serum… je hebt er vast al wel eens over gehoord, of misschien gebruik je het al regelmatig.  Hier wil ik het vandaag over hebben.  Omdat ik vind dat dit echt een enorme meerwaarde heeft als je aan resultaatgerichte huidverzorging –en verbetering wil doen.  Een serum is namelijk een echt “werkpaardje”.

Een serum is een sterk geconcentreerde formule van verschillende actieve ingrediënten.  Net dat maakt het gebruik er van heel effectief.  Meestal gaat het om een gel textuur zonder olie die snel en goed door je huid wordt opgenomen.  Een gezichtsserum is gemaakt van kleinere moleculen zodat deze goed kunnen doordringen tot in de diepere huidlagen.

Een serum bevat heel specifieke werkzame stoffen die je kan zien als ondersteuning bij het aanpakken van een huidconditie.  Zo zijn er serums die hoogwaardige “anti-aging” ingrediënten bevatten, die roodheid kalmeren, die de huid oplichten, die intensief hydrateren enzoverder…

Een serum versterkt de werking van de dag en/of nachtcrème en vice versa.  Het is dus belangrijk om deze te combineren.  Een dag –of nachtcrème is steeds nodig omdat deze het huidoppervlak herstellen en beschermen, terwijl het serum in de diepere huidlagen zijn werk doet.  Wanneer je dagelijks deze combinatie aanbrengt bereik je sneller een gewenst resultaat.

Het is heel belangrijk – voor een optimale werking – dat je het serum op een goed gereinigde huid aanbrengt.  Ideaal is eerst reinigen, dan toner sprayen, en daarna het serum voor de beste opname van alle werkstoffen en daar over de dag -of nachtcrème om te beschermen en te herstellen.

Een gezichtsserum kan je eigenlijk het hele jaar door gebruiken, of op het moment dat je huid wel een extra boost kan gebruiken – als kuur.  Het is goed om regelmatig af te wisselen, omdat je huid – afhankelijk van het seizoen of andere omstandigheden – verschillende behoeftes heeft.  Hierin kan ik je steeds adviseren.

Je zou je nu kunnen afvragen waarom ze een serum en dag –of nachtcrème niet gewoon in één product kunnen formuleren?
Dat komt omdat het door het hoge aantal aan actieve werkstoffen in een serum niet mogelijk is om dit in een crème op oliebasis toe te voegen.  Dit zou de crème onstabiel en niet zo effectief maken.  Het is dus nog niet gelukt om een crème net zo geconcentreerd te maken als een serum en daarom kiezen ze voor twee aparte producten.

TIP!
Kies voor 100% natuurlijke, en liefst biologisch gecertificeerde producten die je de garantie geven op zuiverheid.  Organicspa is zo’n topproduct :-)
Dit zijn de serums van Organicspa:

Vitamin C serum: herstellend – preventie voortijdige huidveroudering – verhelderend
Het toevoegen van een hoge concentratie krachtige vitamine C, helpt de huid verhelderen, stimuleert een egale huid door het verminderen van pigment- en ouderdomsvlekken en stimuleert de collageenproductie waardoor fijne lijntjes verminderen.

ACE serum:
revitaliseren – verstevigen – heractiveren
Dit actief anti-aging, herstellend serum helpt je huid revitaliseren, verstevigen en haar teint te reactiveren met vitamine A,C en E en krachtige antioxidanten.

Wrinkle Defence:
heropbouwen – voeden – verdedigen
Een unieke herstellende lotion met actieve vitamines die helpen in het revitaliseren van de vermoeide en rijpe huid. Specifiek geformuleerd met Antarcticine®, een glyco-proteine om je natuurlijke collageen-en elastineproductie productie te stimuleren om je teint te verjongen.

Bio Hydra+ serum *nieuw:
intensief hydraterend – kalmerend – herstellend
De infusie van vocht en sterk hydraterende voedingsstoffen revitaliseren de uitgedroogde en vermoeide huid.  Je krijgt er een gezondere en meer jeugdige huid door.

Skin Brightening Cream:
hydraterend – licht op – verhinderd
Dit is wel een crème maar wordt gebruikt als serum. Deze hydraterende crème is ontworpen om een egale huid te verkrijgen door oneffen zones en donkere vlekken op te lichten.  De actieve ingrediënten helpen de productie van melanine - die verkleuring veroorzaakt - te verminderen.

Blemish Control:
anti-bacterieel – kalmerend – regulerend
Door de combinatie van tea tree olie en vitamine E, is deze lotion ideaal om de getroffen zones te behandelen van de onzuivere huid. Zij helpt de huid genezen, verzachten en roodheid en ontsteking te verminderen. Ook geschikt voor ingegroeide haren, puistjes en bepaalde insectenbeten.

Ik adviseer je graag bij je bezoek!

Groetjes,
Babette
uw Organicspa-schoonheidsspecialiste

 

Achter de schermen

 

Zoveel dat ik wil vertellen… En toch, het is alweer zo lang geleden dat ik hier iets schreef :-)  Ik kreeg al vaker de vraag “Babette, wanneer schrijf je nog eens iets, ik vind het altijd zo interessant wat je vertelt”.  Wees gerust, ik ga in de toekomst zeker meer bloggen.  Maar nu ga ik even de tijd nemen om mij te focussen op een nieuw concept.  Ik ben de laatste tijd achter de schermen druk bezig geweest.  Met trainingen, lezingen, inspirerende ontmoetingen en persoonlijke groei. In mijn enthousiasme en leergierigheid vergeet ik dan wel eens hoe lang het alweer geleden is dat ik hier op deze blog nog eens iets liet horen…

Daarom wil ik jullie laten weten dat ik binnenkort wat nieuws in petto heb.  Ik ben volop bezig om alles uit te werken.  Dit vraagt immens veel tijd, energie en creativiteit.  Ik ben zelf helemaal enthousiast, en moet mijzelf soms wel eens een beetje temperen.  Ik mag mezelf ook niet voorbij gaan lopen met mijn “plannen”.  Zelf ook genoeg rust nemen en goed zorgen voor mezelf, én mijn gezin :-)

Ik ga nog niet te veel uit de doeken doen.  Maar ik kan al wel een klein tipje van sluier lichten, ik vermoed dat jullie wel nieuwsgierig zijn, niet?
Het was al een hele tijd dat ik in mijn praktijk “iets” miste.  Echte schoonheid komt toch van binnenuit…?  Je lichaam goed voeden en hydrateren, dagelijks frisse buitenlucht en voldoende daglicht, een goede nachtrust, emotionele balans en noem maar op.  Dààr begint het allemaal.  Een goede gezondheid en balans in je leven, je vitaal en geliefd voelen door jezelf en anderen doet je stralen aan de buitenkant.  Dat is toch waar het om gaat! 

Ik besloot dat ik mij ging bijscholen, om mijn praktijk naar een hoger niveau te liften. Toen ik in 2012 de vierjarige opleiding tot gezondheidsconsulent met een specialisatie voetreflexologie begon, had ik echt onmiddellijk het gevoel dat ik in de goede richting zat.  Dit was hét missende puzzelstukje. En inderdaad, nu, bijna vijf jaar later heb ik nog geen moment spijt gehad van de beslissing om een nieuw pad te bewandelen. Maar het was nog maar het begin van de wandeling.  Al die verschillende paadjes.  Welke richting zou ik nu gaan.  Steeds afvragend welk paadje mij nu het snelst tot mijn eindbestemming bracht.  Ongeduldig dat ik ben.  Laatst hoorde ik het nog iemand zeggen; het is niet de bestemming die je geluk brengt maar de reis er naartoe.  Ja, dat is zo waar!  Ik moet er vaak terug aan denken :-)

Door het bewandelen van al die paadjes, heb ik van heel wat dingen kunnen proeven.  Ik heb vele intense trainingen gedaan en vele inspirerende mensen mogen ontmoeten.  Stuk voor stuk bijzondere ervaringen.  Ik ben heel dankbaar dat al dat moois op mijn pad is gekomen.  Ik heb zelf een ware transformatie mogen meemaken.  En nu voel ik steeds meer het verlangen dat ik dit in de praktijk wil neerzetten.  Ik ben een manier aan het ontwikkelen om deze kennis en ervaringen te kunnen delen met jullie, mijn cliënten, zodat ik ook jullie kan inspireren en begeleiden om je gezondheid, schoonheid en vitaliteit te ervaren op een natuurlijke manier.

Ik ben bijna klaar om een nieuw hoofdstuk te schrijven.  Ik wil dat het geschreven wordt met veel liefde en toewijding.  Hoe het gaat eindigen weet niemand.  De bestemming is ook niet het doel, maar de weg die ik afleg doet er toe.  De weg waarin ik nog vele dingen mag leren, ervaren en ontdekken.  De weg waarin ik nog vele mooie mensen mag ontmoeten en inspireren.  En daar wil ik volop van genieten en veel plezier en vreugde aan beleven.  Vol moed begin ik er aan.  Wie weet, tot snel, en dan neem ik je graag mee "op weg"!


To be continued…

Liefs,
Babette

Het belang van niet-toxische huidverzorging

Het is alweer een tijdje geleden dat ik een blog schreef, maar hier ben ik weer! Achter de schermen heb ik niet stil gezeten, deze week volgde ik bijvoorbeeld een 2-daagse intensieve training bij Organicspa - het 100% natuurlijk en biologisch gecertificeerd merk waarmee ik werk. Wat een boeiende dagen weer, ik ben weer helemaal up-to-date!

Ik wil graag nog meer duidelijkheid scheppen in wat nu eigenlijk het verschil is tussen de gangbare huidverzorging (doorgaans met allerlei synthetische ingrediënten) en biologische huidverzorging (van 100% natuurlijke oorsprong met biologisch geteelde bestanddelen). Zo kan jij voor jezelf uit maken wat bij jou past. Want helaas is het zo dat de consument vaak wordt misleid…

Hier kon je al lezen wat het verschil is tussen synthetische, natuurlijk en biologische ingrediënten.
Met synthetische -en chemische stoffen en chemicaliën bedoel ik eigenlijk allemaal hetzelfde, een onnatuurlijk verkregen ingrediënt dat in het fabriek wordt bewerkt of gemaakt.

“Wist je dat de gemiddelde vrouw per jaar tot wel 2 kg aan chemicaliën door cosmetica binnen krijgt via de huid?”

Dat was de eerste vraag die ons gesteld werd op de training… Best confronterend… Maar het klopt, we absorberen maar liefst 60% van wat we op onze huid smeren! Dagelijks smeert een vrouw meer dan 80 potentieel schadelijke stoffen op haar huid, helemaal in de overtuiging dat ze goed voor zichzelf zorgt.

Een vrouw gebruikt elke dag gemiddeld 15 producten (douchegel, shampoo, conditioner, tandpasta, cleanser, toner, serum, dagcrème, make-up, haarstyling, parfum,…)

Wat zijn de mogelijke neveneffecten hier van? 

Onze huid is een belangrijk orgaan dat onder andere instaat voor het afvoeren van afvalstoffen. We maken het onze huid dus wel heel moeilijk om deze functie uit te voeren als we ze constant bombarderen met chemicaliën.

De huid kan ook stoffen opnemen (zoals bijvoorbeeld een nicotine pleister). Een aantal stoffen komt daardoor in de bloedbaan terecht. Terwijl oraal ingenomen stoffen - zoals voedsel - eerst via onze spijsvertering onze lever passeert die deze stoffen filtert en kan uitscheiden. Krijgen we echter te veel gifstoffen binnen die de lever niet kan elimineren dan worden die opgeslagen in de vetcellen. Maar eerst circuleren die gifstoffen nog een tijdje in de bloedbaan en dit kan dan wel eens problemen veroorzaken zoals bijvoorbeeld allergieën, eczeem of astma. Het blijkt zelfs dat een aantal synthetische stoffen in combinatie met andere stoffen potentieel kankerverwekkend kunnen worden. Er is ook al aangetoond dat bepaalde stoffen onze hormoonhuishouding en voortplanting verstoren.

Plaatselijk op de huid kunnen deze synthetische stoffen sneller huidirritatie veroorzaken, kunnen ze het verouderingsproces versnellen en de natuurlijke huidbarrière verstoren wat dan weer leidt tot een droge en gevoelige huid.

Maar is dat allemaal niet getest op veiligheid vraag je je nu af?

Deskundigen en producenten beweren dat het maar om een héél klein percentage synthetische stoffen gaat dat in een product gebruikt wordt én dat het veilig is (?). Maar ze houden geen rekening met àl die verschillende producten die élke dag opnieuw gebruikt worden. En dan hebben we het nog niet over de stoffen die we inademen of via onze voeding en ons drinkwater binnenkrijgen. Als je de som maakt krijg je wel een aanzienlijk aantal chemicaliën binnen.

Regelmatig worden hier wel onderzoeken naar gedaan. Maar het sijpelt helaas maar mondjesmaat binnen. Er zijn wel degelijk onderzoeken die aantonen dat bepaalde synthetische stoffen wel in het lichaam circuleren of zijn opgeslagen. Zelfs in urine worden bepaalde stoffen van cosmetica terug gevonden.

Als ik mijn “gezond verstand” gebruik ga ik me hierbij wel vragen stellen. Ook al wordt er gezegd dat alles goedgekeurd en veilig zou zijn. Synthetische bestanddelen maken een product zeer winstgevend en de cosmetica industrie is een miljardenindustrie, ik zou er niet van versteld staan als hier iemand belangen bij zou hebben.

Daarom heb ik bewust de keuze gemaakt om alleen nog maar pure en niet-toxische huidverzorging te gebruiken - ontwikkeld met respect voor mens, dier en milieu.

Deze lijn probeer ik zelfs zoveel mogelijk door te trekken in mijn volledige voeding –en leefstijl. Zo werk ik preventief aan een goede gezondheid voor mijn hele lichaam. In een gezond (lees: schoon) lichaamsmilieu krijgen ziekten minder kans.

Ga dus voor een kwaliteitsproduct!

Laat je niet leiden door de reclame, of geur of textuur. Dit zegt namelijk niets over de kwaliteit.

Wil je weten of jouw product veilig is?

Bestudeer de ingrediëntenlijst (INCI) goed, vermijd zeker al de volgende ingrediënten:

 • Minerale olie: mineral oil, petrolatum, paraffine, paraffinum liquidum
 • Parfum: parfum, fragrance
 • Parabenen en hun vervangers: butyl-, propyl-, methyl- of ethylparabeen of de vervangers methylchloroisothiazolinone (MCI) en methylisothiazoline (MI)
 •  Propylene glycol
 • Sulfaten: ammonium lauryl sulfate, ammonium laureth sulfate, sodium laureth sulfate,…
 • PEG's: alles wat begint met PEG
 • Siliconen: dimethicone of cyclomethicone
 • EDTA: disodium EDTA, tetrasodium EDTA,…
 • Synthetische kleuren: kleuren kan je herkennen aan de beginletters CI (titanium dioxide CI 77891 is veilig)
 • Formaldehyde: triethanolamine (TEA), diethanolamine (DEA), monoethanolamine (MEA), imidazolidinyl urea,…
 • Triclosan

Dit zijn de meest gebruikte synthetische ingrediënten, als je één of meerdere van deze stoffen ontdekt kan je je al vragen gaan stellen.

Als je wil help ik je graag om mee te kijken, breng gerust je producten mee bij je volgend bezoek.

Let altijd goed op, want veel claims zijn heel misleidend.

Als je op zeker wil spelen kies dan een product met een betrouwbaar keurmerk, deze producten zijn gecertificeerd en worden dus gecontroleerd op verschillende criteria: natuurlijke & biologische ingrediënten, dierproefvrij, vegan en milieuvriendelijk.

Vermeldt de verpakking de term “bio” of “natuurlijk” maar geen keurmerk, dan heb je bij cosmetica helaas geen garantie over hoeveel biologische en natuurlijke ingrediënten er in zitten. Omdat er geen specifieke wetgeving daarvoor is (anders dan bij biovoeding!).

De gangbare keurmerken laten nog steeds een klein percentage aan synthetische stoffen toe en ook hoeven er vaak maar minimum 10% aan biologische ingrediënten in te zitten. Een goed keurmerk is eentje dat gegeven wordt door een onafhankelijke instantie, die géén synthetische stoffen toelaat en met meer dan 70% of 95% biologische ingrediënten. De enige die ik kon vinden zijn: USDA, O.F.C. en O.C.A. De Organiscpa producten worden gecertificeerd door het O.C.A. in Australië.  
Dit zijn al de keurmerken en labels die Organicspa met trots presenteert:

 

Ik hoop dat je hier al wat wijzer uit geworden bent J

Groetjes, Babette

 

Wat is eigenlijk voetreflexologie en wat is het effect er van?

 

In deze blog wil ik vertellen over mijn nieuwste passie: voetreflexologie, een techniek die je gezondheid en vitaliteit stimuleert.
Ik kwam voor het eerst met voetreflexologie in aanraking tijdens mijn opleiding “natuurlijke gezondheidszorg”.  Voetreflexologie wordt hier toegepast om je gezondheid op een natuurlijk manier te ondersteunen. Al gauw merkte ik dat deze techniek mij wel lag.  Op een subtiele, veilige en natuurlijke manier er voor kunnen zorgen dat iemand zich beter in zijn vel voelt is voor mij iets bijzonder om te kunnen geven.
Ondertussen heb ik mijn specialisatiejaar voetreflexologie bijna afgerond, en ben ik met veel enthousiasme sinds dit jaar voetreflexologie gaan toepassen in de praktijk.  Ik heb al mooie, verrassende resultaten mogen bereiken.  Ik wil je graag kennis laten maken met deze mooie techniek zodat je misschien ook een keertje deze deugd mag ervaren!
De meest gestelde vraag die ik krijg is: Wat is dat eigenlijk, voetreflexologie?  Velen hebben er al wel eens iets over gehoord maar weten maar heel vaag wat het eigenlijk inhoudt.  Daarom ga ik je in deze blog zo goed mogelijk proberen uit te leggen wat het is en wat het effect er van is.

Lichaam en geest raakt uit balans

Een gezond lichaam is perfect in staat zichzelf te reguleren, in samenwerking met een gezonde geest.  Jammer genoeg is het in onze huidige drukke maatschappij niet meer zo vanzelfsprekend om te leven volgens het ritme van onze natuur.  Verkeerde voeding, te weinig beweging, weinig buitenlucht, stress, piekeren enzovoort.  Dit brengt ons uit balans en zo kan ons lichaam zijn belangrijke functies niet meer naar behoren uitvoeren, en dit kan op elk niveau (fysiek, emotioneel en mentaal).  Onze gezondheid begint te wankelen en we krijgen kwaaltjes of worden ziek.

Door de jaren heen

Voetreflexologie vond zijn oorsprong in o.a.. Egypte, reeds meer dan 5000 jaar geleden is daar een behandeling door middel van drukpunten op de voeten bekend.  In de laatste eeuwen werden ook door Westerse artsen verbanden aangetoond tussen op de huid uitgeoefende druk en het effect daarvan op de inwendige organen.  De methode werd overal ter wereld verder onderzocht en verfijnd en zo is de moderne voetreflexologie, zoals we die nu kennen, ontstaan.

Visie

In de voetreflexologie gaat men ervan uit dat op de voeten het hele lichaam weerspiegeld wordt.  Alle weefsels, organen, klieren, spieren en botten hebben een reflexzone op de voeten. Door een goed uitgevoerde bewerking van deze reflexzones wordt het zelf genezend vermogen in ons lichaam gestimuleerd, dit is een (oer)kracht die we allemaal in ons hebben om ons lichaam in stand te houden.
Voetreflexologie is een holistische methode.  Holistisch wil zegen dat de mens als één geheel beschouwd wordt: lichaam èn geest beïnvloeden elkaar voortdurend.  Maar ook de verschillende structuren in het lichaam beïnvloeden elkaar.  Alles is verbonden met elkaar en heeft een invloed op elkaar: botten, spieren, zenuwen, organen, bloedvaten,  …

Werkwijze

Door druk en wrijving worden de reflexzones en drukpunten (“acupunctuurpunten”) bewerkt.  Onze voeten zijn heel gevoelig vanwege de aanwezigheid van bijzonder veel zenuwuiteinden, want ons lichaam is een systeem waarin alles razendsnel met elkaar communiceert via zenuwbanen.  De geprikkelde zenuwuiteinden geven een reactie in de overeenstemmende organen en lichaamsdelen.  De celstofwisseling verbetert en je krijgt een betere doorbloeding en afvoering van afvalstoffen en eventuele verstoringen in het energiesysteem van het lichaam worden opgeheven.
Bij een sessie vind ik het ook belangrijk om aandacht te hebben voor je voedings –en leefgewoonten en je emotionele en mentale veerkracht.  Voetreflexologie is het meest doeltreffend bij een totaal aanpak.  Zowel puur als ontspanning, preventief en als ondersteuning bij klassieke of andere complementaire therapieën. 

Resultaat

Je ervaart een aangename ontspanning en geleidelijk aan zal je lichaam zich kunnen herstellen.  Vaak zijn de effecten al na één sessie voelbaar, bijvoorbeeld: beter slapen, minder stress, meer energie, minder pijn, …
Het langdurige effect van voetreflexologie is in het algemeen na drie of vier behandelingen merkbaar.   Afhankelijk van de klachten en de huidige gezondheidstoestand kan de voetreflexologie starten met enkele opeenvolgende wekelijkse sessies en nadien wordt de tijd tussen de sessies langer.
Voor een preventieve werking voor je gezondheid is 1 sessie om de 4 tot 6 weken voldoende.

De eerste keer

De eerste keer doe ik een uitgebreide anamnese (intake gesprek) om een goed beeld te krijgen van je huidige gezondheidstoestand en naargelang je verwachtingen kunnen we bespreken hoe ik jou het best kan helpen.   Na een analyse van je voeten zal ik starten met de voetreflexologie die ongeveer een uurtje zal duren.  Ik geef je ook graag tips en advies mee om op een natuurlijke manier je gezondheid verder te ondersteunen.
Als je graag nog meer informatie wil of vragen hebt over iets, contacteer me dan gerust via telefoon of e-mail!
Vele groetjes,
Babette

Eet je mooi!

 

Vandaag wil ik het hebben over voeding voor je huid: wat we eten (en drinken) heeft een grote impact op de gezondheid van je huid.  Er zijn uiteraard ook nog andere factoren die daarin meespelen, maar daarover schrijf ik later nog.

Een mooie, gave huid is meestal een teken dat je lichaam vanbinnen ook gezond is.  Huidklachten of oneffenheden zijn vaak een signaal dat er bijvoorbeeld veel afvalstoffen in je lichaam circuleren of dat er een tekort is aan essentiële voedingsstoffen waardoor je huid sneller verouderd en minder goed hersteld.

Het is belangrijk om elke dag de essentiële voedingsstoffen (vitaminen, mineralen, antioxidanten, essentiële vetten,…) aan je lichaam te leveren, zodat alle functies optimaal kunnen verlopen en zodat ook je huid van binnenuit goed gevoed kan worden.  Daarnaast kan je ook best wel een aantal voedingsmiddelen beperken of vermijden omdat die niet bevorderlijk zijn voor je huid (en je lichaam!).
Ik heb hier een greep uit de belangrijkste voedingsmiddelen die goed zijn voor je huid opgesomd. 

Er zijn er uiteraard nog véél meer.  Het is van groot belang dat je veel varieert in je voeding zodat je al de essentiële voedingsstoffen goed kan opnemen.
Ook hecht ik veel waarde aan verse en natuurlijke voeding, liefst zoveel mogelijk onbewerkt en biologisch!  Geen pakjes en zakjes, maar echt levend voedsel dat al de nuttige voedingsstoffen bevat in hun natuurlijke vorm (en zonder chemische toevoegingen!).

Trek je keukenkast en koelkast alvast open en geniet van deze superfoods voor je huid:

 • Avocado
 • Noten: amandelen, walnoten,…
 • Wilde zalm
 • Rode biet(sap)
 • Brandnetel(thee)
 • Gestoomde broccoli
 • Extra vierge kokosolie en olijfolie (om te bakken)
 • Rauwe cacao (dit kan je toevoegen aan je smoothie, havermoutpap of aan warme amandelmelk)
 • Allerlei pitten en zaden (pompoenpitten, zonnebloempitten, hennepzaad, chiazaad,…)
 • Biologisch ei
 • Volle granen (zeer goed voor je huid is gierst vanwege het hoog siliciumgehalte)
 • Zoete aardappel en andere oranje/gele groenten
 • Bosbessen, citrusvruchten
 • Donkergroene bladgroenten, tomaten en komkommer

Door deze superfoods regelmatig aan jouw eetpatroon toe te voegen, heb je al een goede basis voor een mooie, gezonde huid.

Beperk of vermijd zoveel mogelijk alle geraffineerde suikers (in frisdranken, snoep, desserts, koek, gebak,…), alle geraffineerde graanproducten (wit brood, witte pasta,…), alle “slechte” vetten (gefrituurde snacks, margarine,…), verwerkte vleeswaren, kunstmatige zoetstoffen, lightproducten, niet-gefermenteerde melkproducten, koffie en alcohol.

Af en toe eens zondigen moet wel kunnen, dat hoort bij het (sociale) leven!  Als je 80% vers en natuurlijk voedsel neemt en 20% van de rest, dan ben je al een goed eind op weg.

Geniet van je maaltijd, en tot binnenkort!
Babette

In mijn eerste blog wil ik je vertellen over synthetische, natuurlijke  en biologische ingrediënten die gebruikt worden in cosmetica en de voor –en nadelen er van.

Sinds kort ben ik zelf helemaal fan van natuurlijke en biologische producten voor mijn huid.  Ik weet nu wat ik smeer en dat het gezond is voor mijn lichaam.  Je zou het zelf eens moeten ervaren, maar eerst wil ik je uitleggen wat het verschil is.

Synthetische ingrediënten worden door de mens gemaakt in een labo.  Het is het kunstmatig fabriceren of bewerken van een stof. 

Sommige synthetische ingrediënten kunnen wel een natuurlijke oorsprong hebben (deze worden dan nog bewerkt in een labo), terwijl anderen 100% kunstmatig zijn.  Voorbeelden van deze stoffen zijn minerale olie, paraffine, den. alcohol, PEG's, sodium lauryl sulphate, parfum, parabenen, ethanolamines enzovoort.  Het nadeel van deze ingrediënten is dat ze het natuurlijke evenwicht van de huid kunnen aantasten door de huid bijvoorbeeld uit te drogen of te irriteren.  Sommige stoffen kunnen ook tot in de bloedbaan komen en de vraag is dan wat dit in het lichaam allemaal doet.  Hier doet men nog meer onderzoeken naar, omdat de consument ook steeds meer gewaarschuwd wordt.  Producten die synthetische ingrediënten bevatten zijn doorgaans goedkoper, maar laat je niet misleiden want ook in de duurdere merken heb ik al veel van deze ingrediënten zien passeren…

Natuurlijke ingrediënten zijn afkomstig van de natuur.  De natuur produceert deze stoffen. 

Het kan gaan om delen van een bloem, planten, kruiden enzovoort.  Helaas is het zo dat de consument vaak wordt misleid.  De term ” natuurlijk” is voor cosmetica niet wettelijk beschermd.  Het komt dus vaak voor dat zogenaamde natuurlijke huidverzorgingsproducten met 10% natuurlijke en 90% synthetische ingrediënten het label “natuurlijk” dragen.  Alleen het label “natuurlijk” geeft je dus geen garantie op een 100% natuurlijk product.  Producten met een keurmerk zijn dan een beter idee.

Biologische ingrediënten zijn van eveneens afkomstig uit de natuur en zijn gekweekt volgens een biologische teeltmethode wat wil zeggen dat er geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt worden. 

Deze ingrediënten zijn puur en zuiver en zijn rijk aan actieve bestanddelen die de natuurlijke beschermingsbarrière van de huid respecteren. 
Biologische formules zijn volledig vrij van synthetische stoffen die de natuurlijke beschermlaag van de huid aantasten, kunnen irriteren of zelfs een hormoonverstorende werking in het lichaam kunnen hebben omdat veel van deze stoffen via de huid in de bloedbaan terecht kunnen komen.
Ook hier zijn producten met een keurmerk of biologische certificering een garantie op zuiverheid.

Ik ga ervan uit dat alleen de natuur ons het beste kan bieden om onze huid te verzorgen en in balans te houden.

Je huid bezit eigen krachten om zichzelf te verzorgen en te herstellen.  Het is belangrijk dat we deze functie beschermen en niet tegenwerken door bijvoorbeeld cosmetica met allerlei synthetische ingrediënten.

Welke huidverzorgingsproducten gebruik jij?  Reageren kan hier onder!

Zie jij door de bomen het bos niet meer?  Ik help je graag om de juiste producten voor jouw huid uit te kiezen.  Je mag steeds je huidige producten meebrengen bij je volgend bezoek zodat ik eens kan checken op welke basis ze gemaakt zijn en wat het beste is voor je.

Heb je na het lezen van mijn blog nog een vraag of een opmerking, contacteer me gerust op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Fijne dag nog!
Babette

Hier lees je over wat me bezig houdt